AAN
ONZE GROOTMOEDER MARIA FARINA.
1893
: De familie ROSATO installeert zicht te LUIK, met in hun bagage,
het geheim van het roomijs. De roomijskarretjes verschijnen in de
straat Pierreuse, die vlug wordt herdoopt in de 'Boulevard des Italiens.'
Carolina ROSATO trouwt met Joseph DI DUCA, invoerder van Italiaans
fruit. 1923 : Maria, zuster van joseph DI DUCA, beslist de traditie
verder te zetten. Haar toekomstige echtgenoot maakt voor haar een
wagentje om haar lekkernijen te biende. 1924 : Zijn huwt Ernesto
FARINA, een schrijnwerker, gepassioneerd door de mechanieck. 1928
: Ernesto FARINA vindt een van de eerste elektrische machine uit
om ijsroom te maken. 1930 : Hij koopt een bestelwagen, van het merk
FN en transformeert hem in een rijdende toog. 1935 : De turbines,
met serpentines als koelementen bestaan nu al. Ernesto FARINA gaat
ze nu nog verbeteren, met de hulp van een andere Luikenaar Joseph
D'AMBROSIO, door in het systeem een scharper te plaatsen die de
binnenwand afschraapt. 1942 : Maria FARINA opent haar ijssalon op
de plaats 'Carrefour de la tête de Boeuf' te MONTEGNEE. De
smaken vanille en citroen zijn haar specialiteiten. 1996 : Haar
Kleinzoon Philippe huwt Salvatrice, gepassioneerd door desserts.
Zij is gediplomeerd door de Hotellerieschool en Château Massart
van Luik, sectie ijsbereiding, choclaterie, confiserie en patisserie.
Hun samenwerking ligt aan het ontstaan van 'Les Délices des
Waleffes' op 5 juni 1998...
SALATRICE
ET PHILIPPE
|